Vintage

Vintage

”You are not old, you are vintage. Congratulations”. Säger texten på kassen från Lagerhaus.

Härligt eller hur? För att förstå måste vi kanske definiera ordet vintage: ”äldre vara av god kvalitét”. Inte gammal utan äldre – och av god kvalitét! Ofta används också ordet vintage om märkesvaror, en äkta Chaneldräkt från 50-talet är definitivt vintage. Eftersom det finns så få äkta sådana varor så har begreppet vintage utökats till ”av god kvalitét”.

Antikt är något som är äldre än 100 år.

Retro betyder ungefär återblick. Alltså något som inte är äldre än att vi kan se tillbaka och minnas (åtminstone de som är lite äldre…).  Så retro brukar betyda 30-tal till 70-tal. Många använder ordet retro om endast 50-tal till 70-tal. På engelska heter uttrycket Midcentury – alltså mitten av 1900-talet. Taggen på Instagram heter #506070-tal.

80-talet har kallats ”årtiondet utan stil och smak”. Lite elakt? Vi som var unga då vill definitivt inte befatta oss med varken kläderna eller inredningen från den tiden. Vi har ändå sett att en del second hand-affärer, i främst storstäderna, har börjat med 80-talskläder i sitt vintage-sortiment. Utomlands verkar också 80-talskläderna finnas med i sortimentet. På Vintage Corner har vi inte 80-talskläder (än).

Second Hand är ju varor som har använts eller ägts av någon annan. Varor som säljs i andra hand alltså. Modernt återbruk. Med loppis menas ofta ”gamla prylar” i allmänhet – av olika åldrar och i olika skick.

Vintage Corner har vintagevaror, secondhandvaror, från 40-talet till 70-talet
av god kvalitét!

Vintage

Vintage