herrskjorta skjorta vintage retro deadstock

Pruta på vintagekläder

Kan man pruta när man köper vintagekläder? Ja, det kanske du kan om du köper dem på en loppis någonstans. Men vi vill inte att du prutar på de fina kläderna vi har i butiken och webbshoppen.

Pruta på vintagekläder

Ibland kommer frågor via Tradera om vi kan pruta på priset, eller ”jag bjuder NN kronor”. Undrar om den människan gör samma sak när hen handlar hos HM eller Kappahl eller Lindex – ”Jag bjuder 50 kronor för den här klänningen”. Nej, sannolikt gör de inte det. Men vi har ju också en butik så varför tror våra kunder att de kan pruta? Här ska tilläggas att de flesta av våra kunder prutar inte – men på Tradera finns det många som vill handla billigt.

vintageman retro herrmode rockabilly-style herr

vintageman retro herrmode rockabilly-style herr

Återkommande kunder får gärna rabatt

På Blocket är många människor oförskämda i sitt prutande. Inom second hand-branschen och antik-branschen kan du ofta pruta – om du gör det på ett snyggt sätt. Men vill du ha en fin pryl eller vill du bara ha en billig pryl? Köper du för att göra fynd eller för att du har längtat efter just denna prylen? När det gäller vintagekläder tycker vi att det inte förekommer samma automatiska prutande. Köpenhamns Vintagemässa t.e.x. meddelar i förväg att de inte accepterar prutande.  Däremot bjuder jag gärna mina återkommande kunder på fraktavgiften – om de handlar via webbshoppen http://vintagekläder.se . Och stora köp ger vi gärna 10% rabatt på! Tänk på att Tradera, Klarna och andra hjälpsystem tar rabatt på vår förtjänst också. Banken tar avgifter för swish-betalningar av företagen.

pyjamas byxor bomull vintage 60-tal herr

pyjamas byxor bomull vintage 60-tal herr

Vintagekläder håller bättre kvalité därför är de värda priset

När du köper ett fint plagg i en vintagebutik så är det ett plagg av fin kvalité som har hållit sig fint i kanske 70 år! Det finns få av de nya plagg du köper i handeln idag som kommer att vara fina om 70 år. Så du kan inte jämföra de vintagekläderna vi säljer med en klänning från de stora klädkedjorna för 199 kr. Du skall jämföra vintagekläderna med motsvarande kvalité vad gäller material och sömnad. Och då är de 300-500 kr som vi tar ut för en klänning egentligen ingenting… Vad kostar nya snygga skor – sådär 1000 kronor och uppåt?

Tänk på återbruket när du handlar kläder

När du köper ekologiskt odlad mat vet du att det kostar någon krona extra att vårda naturen. Tänk så när du handlar second hand också – det kostar lite mer än hos klädjättarna – men du räddar naturen!

Men välgörenhetsorganisationerna är ju billiga (eller i alla fall billigare än oss). Jo, men de får sina kläder och deras personal arbetar ofta frivilligt eller med statligt lönebidrag. Och trots det tjänar de nog mer än undertecknad. Ska du hitta godbitarna hos välgörenhetsorganisationerna får du också lägga ner mycket tid – vad är din tid värd? Vi gör gärna det jobbet åt dig!

Det här kostar det att ta fram ett vintageplagg till försäljning

Vi köper in ett plagg för en lägre summa. Sedan skall plagget tvättas eller värmebehandlas, det skall strykas och ofta lagas – det kan vara trasiga dragkedjor trasiga fållar saknade knappar eller småhål. Vi fotar sedan plagget från olika vinklar för att du skall se det du köper online. Vi mäter så att du får en uppfattning om huruvida plagget passar dig. Sedan skall plagget ta upp lagerutrymme, d.v.s. sin del av lagerkostnaden. Eftersom vintagekläder ofta är speciella kan det ta flera år innan ett speciellt plagg hittar hem till sin rätta ägare. Plaggen säljs i butiken som har en hyreskostnad eller så skall de packas i förpackningar och bäras iväg till inlämningsstället. Ibland skall returer hanteras. All denna tid och kostnader skall täckas av plaggets pris. Vilket betyder att vi har gjort en företagsekonomisk prissättning – som också utgår från plaggets skick och ålder.

De flesta klänningar kostar 300-440 kr. De flesta blusar kostar 110 kr och herrskjortorna 240 kr. Är det verkligen dyrt?

Elysée modeller klänning vintage 50-tal röd vit _20180516_133313

Moms och skatt

Och slutligen – vi är ett seriöst företag som betalar moms och skatt…

Nej vi vill inte att du prutar på våra fina vintagekläder men vi rear ibland

Så – nej vi vill inte att du prutar på våra vintageplagg. 

Men ibland har vi rea när lagret behöver minskas – välkommen då (om du törs riskera att godbitarna försvinner innan rean).

priddänkningsr 2

Tack alla fantastiska kunder!

Ha en bra dag och tack till alla underbara kunder som möjliggör att vi kan finnas. 98% av kunderna är alldeles fantastiska :)

butiken vintage corner 20180524_183810